Dendritische celtherapie in de behandeling van alvleesklierkanker
Alvleesklierkanker is een van de ernstigste vormen van kanker en wordt jaarlijks bij zo’n 3.000 mensen in Nederland gediagnosticeerd. Bij een groot deel van de patienten wordt alvleesklierkanker ontdekt in een vergevorderd stadium. Hierdoor zijn de behandelopties beperkt. De gemiddelde overleving vijf jaar na diagnose is slechts 5-12%. Nieuwe behandelopties zijn daarom hard nodig om de overleving van patiënten met alvleesklierkanker te verbeteren.
Wat is er tot nu toe bereikt?
De toepasbaarheid van de huidige dendritische celtherapie (MesoPher) is niet beperkt tot mesothelioom, maar is inzetbaar voor verschillende type tumoren. Recentelijk is de toepasbaarheid van dendritische celtherapie uitgebreid onderzocht in patiënten met alvleesklierkanker. Er zijn verschillende overeenkomsten tussen mesothelioom en alvleesklierkanker. Onderzoek heeft aangetoond dat alvleesklierkanker en mesothelioom gedeeltelijk dezelfde tumorantigenen tot expressie brengen. Dit suggereert dat de mesothelioom-specifieke dendritische cellen ook in staat kunnen zijn om T-cellen te activeren tegen alvleesklierkankercellen. De REACtiVe en REACtiVe-2 studies bevestigen dat dendritische celtherapie veilig kan worden toegepast bij patiënten met alvleesklierkanker. Daarnaast bleek de therapie het immuunsysteem te activeren, wat leidde tot vaccin-specifieke immuunreacties. Bij een deel van de patiënten werd bovendien een verlenging van de ziektevrije overleving waargenomen, wat de potentiële effectiviteit van de behandeling verder onderstreept.
Toekomstperspectief
Dit onderzoek heeft zich gericht op de haalbaarheid en veiligheid van deze behandeling bij alvleesklierkanker. De resultaten laten zien dat het immuunsysteem wordt geactiveerd en dat patiënten mogelijk een langere ziektevrije overleving hebben. Voor verdere ontwikkeling van de behandeling is meer onderzoek nodig. Vervolg onderzoek zal zich richten op de behandeling van meer patiënten om beter te begrijpen hoe effectief dendritische celtherapie bij alvleesklierkanker is. Ook zullen nieuwe combinaties met andere behandelingen worden getest om het resultaat te verbeteren.